Vanliga symptom vid mjölkstockning

02 januari 2024 Veronica Urena

editorial

Mjölkstockning är en vanlig åkomma som kan drabba nyblivna mammor under amningsperioden. Detta smärtsamma tillstånd kan göra amningen svår och påverka både mor och barn. I den här artikeln utforskar vi vad mjölkstockning är, hur det kan förebyggas och behandlas, samt varför det är viktigt att inte ignorera symtom på denna åkomma.

Vad är mjölkstockning?

Mjölkstockning uppstår när mjölk inte flödar fritt genom mjölkgångarna i bröstet. Detta kan leda till smärta, svullnad och ibland en röd och varm känsla i det drabbade området. Mjölkstockning uppstår oftast inom de första veckorna efter förlossningen men kan också förekomma vid senare tillfällen.

Orsaker och symptom

Huvudorsaken till mjölkstockning är då mjölken inte töms tillräckligt effektivt från bröstet. Detta kan bero på flera faktorer så som oregelbunden amning, felaktig teknik, för snabba intervaller mellan amningarna eller att barnet har svårt att få ett korrekt grepp om bröstvårtan. Stress, trötthet och överproduktion av mjölk kan också bidra till problemet.

Vanliga symptom inkluderar knölar i bröstet som är smärtsamma vid beröring, svullnad och rödlätt hud. Vissa kan även uppleva influensaliknande symptom så som feber och trötthet.

Mjölkstockning

Förebyggande och behandling

Förebyggande åtgärder

Förebyggande av mjölkstockning börjar med goda amningsrutiner. Att amma ofta och se till att barnet har rätt sugteknik är avgörande. Positionering och att byta amningsposition kan hjälpa till att tömma brösten effektivt. Att ta hand om sig själv, äta väl, dricka mycket vätska och vila är andra viktiga faktorer som kan förebygga mjölkstockning.

Behandlingsmetoder

När mjölkstockning väl har uppstått kan du vidta flera åtgärder för att lindra symtomen. Fortsatt amning är viktigt, även om det kan vara smärtsamt. Värme innan amningen kan hjälpa till att mjuka upp bröstvävnaden och underlätta mjölkflödet. Efter amningen kan kyla appliceras för att minska svullnaden och obehaget.

Mjölkmassage är en annan effektiv metod där man försiktigt masserar bröstet från de ömmaste områdena och ut mot bröstvårtan. Vissa kvinnor finner lättnad genom att använda en bröstpump för att tömma bröstet mellan amningstillfällena. Om en mjölkstockning inte förbättras efter hemmaåtgärder eller om man får feber bör man kontakta läkare eftersom tillståndet kan utvecklas till mastit, en bröstinfektion som kan kräva antibiotika.

Läs mer om mjölkstockning symtom här.

Fler nyheter